Vaporizers

Wij hebben verschillende vaporizers op voorraad in onze shops.

Heb je vragen over vaporizers, stel ze gerust aan onze medewerkers. Ze vertellen je er graag over.

Hier een introductie:

Roken vs Verdampen (Vapen)

De verschillen en overeenkomsten

Met roken bedoelen we alle manieren waarop de wiet direct in aanraking komt met vuur. Dus in een joint of een pijp. De actieve stoffen in de wiet worden verbrand, en dan geïnhaleerd. Hierbij komen helaas schadelijke stoffen vrij die je dus ook binnenkrijgt. En als je niet puur, maar met tabak rookt, komen daar nog wat extra schadelijke stoffen bij. Waaronder nicotine, dat natuurlijk ook nog verslavend is.

Vapen is het gecontroleerd verhogen van de temperatuur. Je verhoogt de temperatuur totdat het kookpunt van de werkzame stoffen in je wiet of hasj wordt bereikt (vanaf zo’n 150 graden Celsius), zodat deze gaan koken en verdampen. Vervolgens kun je ze dan inhaleren.

Het effect van vapen wordt door de meeste mensen als meer high ervaren. Ook bij wietsoorten waarbij je bij het roken met tabak echt body-stoned zou worden, word je bij consumptie met een vaporizer meer high. Ook is er veel minder rookontwikkeling. Je voelt dan ook minder druk/impact op je longen. Een beetje alsof je een stoombadje neemt. 

Het geeft dus echt een andere beleving dan een joint of een (water)pijp.

Zolang je bij het vapen onder de 200 graden Celsius blijft. Is dit gezonder dan zelfs pure wiet roken. 

Boven de 200 graden Celsius worden helaas ook schadelijke stoffen zoals benzeen verdampt. 

Boven de 232 graden Celsius spreken we van verbranden, en ben je dus eigenlijk gewoon aan het (puur) roken.

Gecontroleerd verhogen van de temperatuur is dus erg belangrijk. Vandaar dat vaporizers een thermostaat hebben, net als een gewone oven, zodat je controle houd en je wiet niet verbrand.

Vaporizers 

De verschillen en overeenkomsten

Er zijn heel veel vaporizers. Prijzen variëren van 45 tot bijna 500 euro. Waarom is de ene vaporizer zoveel duurder dan de andere? Ik hoop het je in dit artikel uit te leggen.

De volgende zaken kunnen invloed hebben op de prijs:

-De manier van verwarmen (conductie of convectie)

-De batterijcapaciteit (1 of 2 batterijen)

-De uitvoering (lampjes of display, bediening)

-Materiaalgebruik (plastic, glas of metaal)

-Betrouwbaarheid

-De grootte van het apparaat (is het voor thuis of onderweg)

Alle vaporizers verwarmen tot een vooraf ingestelde temperatuur, en houden die vast door middel van een thermostaat. De grote uitzondering is de VapCap vaporizer. Deze verwarm je met een vlam. Het dopje (cap) geeft een klikje. Zo weet je dat de gewenste temperatuur is bereikt. Dit is onze goedkoopste vaporizer. 

Bijna alle andere vaporizers kun je onderverdelen in conductie- en convectievaporizers. Het verschil zit hem in de manier van verwarmen. Bij conductie wordt de vapekamer (daar waar je je wiet in doet) direct verwarmd, net als een oven. Bij convectie wordt lucht ergens in de vaporizer verwarmd, en daarna dóór de vapekamer geleid.  

Convectie is beter dan conductie, omdat de wiet gelijkmatiger verwarmd wordt. Convectie-vaporizers zijn duurder dan conductie-vaporizers. Wij verkopen eigenlijk alleen convectie-vaporizers. Een uitzondering is de PAX, dit is een conductie-vaporizer, En een verhaal apart zijn de Crafty en de Mighty. Deze hebben een combinatie van beide technieken. Dat noemen we hybride (combinatie van 2 soorten). 

Een ander groot verschil zit hem in de accu capaciteit. Er zijn al grote verschillen te zien tussen de vaporizers met 1 accu’s. Sommige vaporizers hebben zelfs 2 batterijen. Die gaan uiteraard nog langer mee. Vaporizers met 2 batterijen zijn bijvoorbeeld de Mighty en de Ghost

Op de afbeelding kun je goed zien dat de Crafty 1 batterij heeft. En de Mighty 2 batterijen. Verder zijn ze (qua techniek) bijna hetzelfde. 

Ook vinden we verschillen in de wijze waarop je de vaporizers kunt bedienen.

Op sommige vaporizers zit een display waarop je de temperatuur kunt aflezen, en een + en een – knop waarmee je de temperatuur kunt instellen. Ook is bij deze vaporizers de temperatuur vaak per graad in te stellen. Andere vaporizers hebben 1 knopsbediening en hebben meestal 4 vaste temperatuurstanden. 

Sommige vaporizers met 1 knopbediening kun je ook nog via een app bedienen, via de app is de temperatuur dan vaak wel per graad in te stellen.

Wat verder nog een verschil is dat invloed heeft op de prijs is het materiaalgebruik. De buitenkant kan van plastic/kunststof zijn of van metaal. De vapekamer kan van metaal zijn of van (quarts) glas. Het tuitje van plastic/kunststof, glas of metaal. 

Een aantal vaporizers in ons assortiment hebben hun waarde in de loop van jaren meer dan waar gemaakt door hun reputatie. Ze blinken uit door betrouwbaarheid en er zijn heel veel accessoires voor te koop.

Zo is de PAX 3 niet de meest geavanceerde in het assortiment. Maar wel een heel betrouwbare. De fabrikant geeft dan ook wel 7 jaar garantie.

En de Crafty en de Mighty zijn van plastic. Maar zijn toch 2 van de beste vaporizers die wij hebben. (De fabrikant noemt het ‘medical grade plastic’). Ze zijn echt een begrip in vaporizer-land en hebben al vele prijzen gewonnen.

Voor alle 3 geldt dat ze bijna wereldwijd verkocht worden en dat je alle onderdelen achteraf bij kan bestellen.

De Crafty en de Mighty zijn van de fabrikant Storz & Bickel. Die maakt ook de Volcano. Een desktop full convectie vaporizer voor thuis met een stekker in plaats van batterijen. Deze heeft een medisch certificaat, en wordt gebruikt in de gezondheidszorg voor de toediening van medische wiet. Met deze vaporizer kun je ook balonnen vullen met wietdamp, die je dan kan inhaleren. De Volcano is onze duurste vaporizer. 

Hier een klein overzicht van onze vaporizers:

VapCap 2021

Flowermate Aura

PAX 3

Mighty

Crafty